campingplagehoulgate@gmail.com

+33 (0) 2 31 28 73 07

59, Rue Henri Dobert

14510 Houlgate

logo_camping_de_la_plage_houlgate

Ontdek de Batterij van Merville

Camping de la Plage – Houlgate | À visiter | Découvrir la batterie de Merville

Op de grens tussen het Pays d’Auge, de Côte Fleurie en de oevers van de Orne ligt een plaats waarvan de geschiedenis cruciaal is geweest voor de herovering van Frankrijk en de nederlaag van het Derde Rijk.

Op slechts 30 minuten van de strandcamping kunt u in de Batterij van Merville Franceville de grootste uren van de geschiedenis herbeleven dankzij de inrichting van een museum en een bezoek aan deze gereconstrueerde vesting, die u in het hart van een van de meest cruciale veldslagen van de landing plaatst.

Het bezoek aan de Batterij van Merville duurt 2-3 uur en het indrukwekkende scenario van de aanval op de site is adembenemend.

Een strategische positie, een episch resultaat, welkom op een van de meest emblematische plaatsen in de geschiedenis van de landingen.

Het Atlantikwall project

 

Naarmate de Duitsers hun posities innamen in de tijdens de Slag om Frankrijk veroverde gebieden en de tijd kwam om deze te besturen, werd de kwestie van de verdediging van hun verworven posities van cruciaal belang.

Het project “Atlantikwall” werd opgezet. Het doel was het 3e Rijk te beschermen tegen mogelijke aanvallen en invallen op hun westelijke flank, van Biarritz tot Duinkerken. Omdat Normandië natuurlijk de kust was die het dichtst bij de Britten lag, was het een prioriteit bij het uitdenken van deze kustverdediging.

Het Reich gaf daarom de verantwoordelijkheid aan civiel ingenieur Fritz Totd en zijn Totd-organisatie om een geheel van structuren te ontwerpen die aanvallen konden weerstaan en toekomstige vijanden konden afweren.

Ouders die op zoek zijn naar een beetje rust, kunnen met hun tenen in de zon gaan liggen.

mir_atlantique_camping_de_la_plage_houlgate

De inderhaast aangelegde greppels hadden niet de tijd om het doel, de omsluiting van het terrein, te bereiken toen Rommel arriveerde, die nu verantwoordelijk was voor de juiste verdediging van de Atlantikwall.

Toen hij de site bezocht trof hij, in plaats van 150mm kanonnen, vier 100mm Skoda kanonnen aan die dateerden uit de Eerste Wereldoorlog, maar nog steeds acht granaten per minuut konden afvuren.

Het afvuren van deze kanonnen geschiedde blindelings, aangezien zij zich op twee kilometer van de kust bevonden.
Doelen werden per telefoon gesignaleerd vanuit een observatiepost direct op het strand.

Het is niet duidelijk of Rommel, die dit moerassige gebied als een ideale valstrik zag, besloot het gebied te verdrinken om de vijandelijke opmars te vertragen, of dat het de hevige regenval in het verleden was die het de geallieerden moeilijk maakte het gebied over te steken.
Hoe dan ook, aan de overkant van het Kanaal werd Operatie Overlord gelanceerd en de indrukwekkende omvang van de stelling in Merville Franceville die door de geallieerde luchtmacht was waargenomen, overtuigde de generaals ervan deze als een prioritair doelwit voor D-Day te beschouwen.

De H611 kazematten waren normaal uitgerust met artillerie die 17 km ver kon aanvallen en dus het doel van Sword Beach, of Ouistreham Beach, kon ondermijnen. 

Merville Franceville, een zeer strategische locatie

Totd, geïnspireerd door de angsten van Vauban 500 jaar voor hem, zag in de plaats Merville Franceville een ideale positie om Caen, de hoofdstad van Normandië, te beschermen tegen de maritieme invasies die via de Orne en haar monding zouden kunnen ontstaan.
Hij deed daarom een beroep op Rittmann, een Duits bedrijf met kantoren in Houlgate, voor het ontwerpen van wat vier jaar later een van de hoofddoelen van Operatie Overlord zou worden.

De plaatselijke bevolking werd, gewild of ongewild, onder het bezettingsregime aan het werk gezet.

Middelen op grote schaal voor een belangrijke doelstelling

 

Aanvankelijk werden vier kazematten gebouwd, waarvan de grootste, type H611, niet minder dan 1400m3 beton vergde. De andere drie waren kleiner en hadden elk 500 m3 nodig.
Om de structuren te camoufleren, werden ze allemaal ingegraven om niet ontdekt te worden door de geallieerde luchtmacht.

Daarna kwam de installatie van zwaar defensief militair materieel, waaronder een FLAK (Flugabwehrkanone, het beroemde luchtafweergeschut), schuilplaatsen voor luchtafweergeschut en grondapparatuur zoals Tobruk-machinegeweren en antitankgrachten, in afwachting van een massale invasie van de Atlantische alliantie die al vorm begon te krijgen. Twee enorme prikkeldraadversperringen en een mijnenveld maakten het systeem compleet.

Batterie_Merville_camping_de_la_plage_houlgate

Start van Operatie Overlord

 

Al enkele weken was de batterij het doelwit van hevige beschietingen, ondanks het beschermende vuur van de FLAK. De enorme uitgestrektheid van de batterij was dus al een maanlandschap dat door luchtaanvallen werd verpletterd.

Luitenant-kolonel Otway, die de leiding had over de operatie, had een complex plan voorzien dat intensieve bombardementen, infiltratieoperaties en noodoplossingen mengde door een lichte kruiser voor de kust te water te laten, de HMS Arethusas onder de Britse vlag.

Helaas verliep in de vroege uren van 6 juni niets volgens plan, voornamelijk vanwege bewolkt weer en verwarring tussen de Orne en de Dive, waardoor de dropzones voor manschappen en materieel verspreid waren.

Tegen de tijd van het eerste rendez-vous waren de troepen verspreid over een gebied van 16 kilometer.
Kort daarna had Otway slechts 150 man in plaats van de geplande 600, zonder hun uitrusting en zware wapens. 

De luitenant-kolonel moest echter snel handelen en besloot de aanval te leiden door zijn troepen te hergroeperen in vier aanvalsgroepen.

De Duitse mitrailleurs werden opgemerkt toen zij het mijnenveld passeerden en decimeerden de flank van de aanvallers, die in de chaos met bajonetten en granaten aanvielen. De tweede sectie vuurde op de hoofdpoort en zorgde voor een afleidingsmanoeuvre die de Duitse verdediging, die zich van alle kanten aangevallen voelde, verdeelde.
Twee zweefvliegtuigen landden en de parachutisten arriveerden om hen te ondersteunen.

Omdat er geen manier was om de prikkeldraadmuren te doorbreken, verspreidden de Britse soldaten zich over hen om een echte doorgang voor de anderen te vormen.
Het mijnenveld zou vele anderen doden door gebrek aan markering.

Na een hevige strijd door de elitetroepen werden alle kanonnen door de bestorming ingenomen en de strijd eindigde pas om 5 uur ’s morgens.
Van de 50 Duitse soldaten waren er nog maar 6 in staat om te vechten en ongeveer 30 waren gewond. Van de 150 Britse parachutisten werden er 65 gedood.
Maar het doel was bereikt. En de weg naar de bevrijding van Parijs kon worden hervat.

reservation_camping_de_la_plage_houlgate_1